Opa Jan 21.jpg

Project 6. Opa Jan vindt het uit

Opa Jan heeft een eenvoudig huisje en woont er al héél lang. Het lijkt misschien alsof Opa Jan een beetje ouderwets is, maar dat valt reuze mee. Hij heeft een mobiele telefoon, gebruikt een computer, en maakt als het nodig zelfs gebruik van een paar drones! Opa Jan bouwt van alles, en als het nog niet bestaat vindt hij het 'gewoon' uit. Een echte uitvinder dus!

Opa Jan kijkt op zijn eigen manier naar de dingen. En dat is leuk, want dan komen er ook verrassende oplossingen. Eigenlijk is dat wat iedere uitvinder doet: op een nieuwe manier kijken naar een 'probleem', en daar een oplossing voor bedenken.

 

In dit project "Opa Jan vindt het uit" worden we allemaal een beetje Opa Jan, en gaan alleen of met elkaar op zoek naar goede ideeën. Daar blijft het niet bij: zodra het idee op papier staat gaan we er ook mee aan de slag, en kijken we of we er ook al iets van kunnen laten zien, of maken. 

Uitvindingen hoeven niet ingewikkeld te zijn: een bekend voorbeeld is de paperclip. Johan Vaaler (Aurskog, 15 maart 1866 – Kristiania, 1910)  bedacht op een dag dat een slim gebogen stukje ijzerdraad heel handig is om een aantal papiertjes bij elkaar te houden, zodat ze niet wegwaaien of kwijtraken. Zo simpel kan het zijn.

 

Soms moeten we weer leren om iets dat ingewikkeld lijkt eerst weer 'eenvoudig' te maken. Daar zijn maniertjes voor. Ook daar schenken we in dit project de nodige aandacht aan, omdat dit een belangrijk onderdeel vormt van wat we wel de 21ste eeuwse vaardigheden noemen. Het gaat dan om het 'probleemoplossend vermogen' dat we willen stimuleren!

 

Het gaat erom dat kinderen leren  tot een plan kunnen komen om problemen op te lossen. Het probleemoplossend vermogen vraagt om vaardigheden als: signaleren, analyseren, oplossingsstrategieën bedenken, creatief denken, doorzetten, samenwerken, proactief zijn, evalueren en reflecteren.