Project 2. Opa Jan droomt hardop

Opa Jan droomt. Maar nog niet hardop. Hij ligt in bed, en zijn schaap houdt 'm extra warm.  Het lijkt een mooie droom te zijn, misschien wel van een nieuw idee dat Opa Jan heeft. 's Nachts krijg je soms de beste ideeën.

Hoe is dat bij jou? Ben je ook weleens wakker geworden met het idee dat jouw idee een superidee is? Misschien is het wel zo'n goed idee, dat het er nu eindelijk maar eens van moet komen. Soms is een droom zó groot, dat jouw idee ècht uitvoeren te ingewikkeld is. Toch kun je dan beginnnen om jouw idee in ieder geval zichtbaar of duidelijk te maken voor anderen.

1e Voorbeeld

Opa Jan droomt weer eens van een nieuwe uitvinding. Een bijzondere machine. Het apparaat bestaat nog niet, maar Opa Jan heeft het middenin de nacht wèl gedroomd. Nu hij wakker is wil hij zo snel mogelijk aan de slag. Het is tenslotte een prachtig...ehhh...ding. Maar wat is het eigenlijk? Opa heeft na een tijdje een machine gebouwd die van alles kan, maar....vooral in zijn eigen fantasie. Mooi toch? Opa heeft hardop gedroomd: kijk maar, het apparaat is klaar! Opa is er blij mee. Het ding werkt prima, precies zoals Opa Jan het bedoelde: het apparaat is zijn zichtbare fantasie geworden. Dat is genoeg!

2e Voorbeeld

Iemand uit de klas heeft gedroomd. Nog nooit heeft hij of zij aan anderen verteld waar de droom over ging. Ook andere leerlingen vertellen waar ze zoal over gedroomd hebben. De dromen worden 'verzameld', en in een droomproject bij elkaar gebracht totdat er één verhaal ontstaat: de "Droom van de Klas". Het mooie van deze droom is dat onder regie van de projectbegeleider(s) wordt gekeken wat en hoe van deze droom ècht zou kunnen worden. Het blijft niet bij dromen; dromen wordt doen! Eén volle dag gaat de klas aan de slag om de gezamenlijke droom zichtbaar te maken. Hardop dromen, noemen we dat.  Als een hele groep kinderen hardop droom gebeurt er wat. Heel veel zelfs. Er ontstaan de mooiste dingen, en de hele groep is trots op het eindresultaat!

3e Voorbeeld

Aan kinderen in een klas werd eens gevraagd wat er moest gebeuren om de wereld een stukje mooier te maken. Het mocht een droom zijn, maar dan eentje die 'echt zou kunnen'. Hier is een film van gemaakt: "Pay it forward". Hoe dat ging, lees je hieronder.

Een jongen op school bedenkt een plan om de wereld leuker en beter te maken: indien hij in zijn eentje iets goed doet voor drie mensen, dan moeten die drie mensen de opdracht krijgen ook weer iets échts goed doen. Als iedereen dit volhoudt dan zullen er in korte tijd een heleboel dingen (kunnen) veranderen. Eerst op school, maar later ook in de omgeving van de school, of daarbuiten. Als je dit plan uitvoert, of uitwerkt, is dit een start van een prachtig schoolproject. Zo ging het ook in het ècht, bij het jongetje die dit bedacht!

opa jan droomt.PNG
Opa Jan maakt zijn huis schoon 10.jpg