Project 1. Opa Jan begint een winkeltje

Het project "Opa Jan begint een winkeltje" gaat met de groep aan de slag om na te denken over wat er allemaal bij komt kijken om een winkel/onderneming te starten. Dit is een uitermate creatief proces, en maakt van kinderen jonge ondernemers.

Uiteraard begint dit project bij niemand minder dan Opa Jan. Hij heeft zoveel rommel verzameld, dat hij niet meer weet waar hij het allemaal laten moet. Dit is feitelijk de aftrap van het probleem. Weggooien wil hij niet en kan hij niet, want het is allemaal nog prima te gebruiken (duurzaamheidsaspect).

De kinderen worden uitgedaagd om hier een oplossing voor te bedenken, terwijl Opa Jan ook nog geld nodig heeft voor de bakker, de dieren die hij verzorgt, en voor de visite die langskomt.

Via onderstaande onderzoekscyclus wordt de klas uitgedaagd tot een mooie symbiose van oplossingen te komen: rommel weg, winkeltje maken, met alles wat daarbij komt kijken, dat levert inkomsten en kansen voor de toekomst op! Het gaat om het creëren van een echte win-win situatie: wie bedenkt de mooiste oplossing, en hoe kunnen we Opa Jan hierbij helpen?  Dit project levert meteen allerlei kleine deelprojectjes op, waar groepjes kinderen mee aan de slag kunnen.

De kinderen gaan projectmatig aan de slag met een eigen onderdeel, en zullen, met gebruikmaking van de onderzoekscyclus, aan het einde van de dag hun resultaat/product/decor/idee/schets/collage/schilderij/knutselarij aan Opa Jan mogen presenteren. Het proces is hierbij belangrijker dan het product: het gaat erom dat de leerlingen een leercurve doorlopen die ze kennis laat nemen van het ondernemerschap. Onderweg worden ze door Opa Jan en begeleiders via interventies stapje voor stapje op het juiste spoor gezet. De kinderen blijven echter eigenaar van hun eigen 'onderneming', die ze samen met Opa Jan vormgeven.

Het einde van de dag moet een feestje worden: de 'winkel' is klaar om gebruikt te worden, en Opa Jan is blij dat iedereen hem zo goed heeft geholpen!

Talentontwikkeling met Opa Jan

Hoe ziet een onderwijsmiddag of onderwijsdag met Opa Jan eruit?

Opa Jan 25.jpg