Wie is Opa Jan eigenlijk?

Het tweede antwoord 

 

...is dat Opa Jan eigenlijk een beetje in ons allemaal zit, maar we hem in onszelf niet altijd de ruimte geven. Opa Jan is - net als ieder kind - van nature nieuwsgierig, en is het liefst zo vrij als een vogeltje. Hij loopt soms tegen problemen aan, waarvoor een oplossing nodig is. Die oplossing bedenkt hij soms alleen, maar vaak ook met anderen. Hij maakt daarbij gebruik van de materialen die hij ter beschikking heeft. Zijn grootste bezit - zijn creativiteit - gebruikt hij om tot verrassende oplossingen te komen! Zijn unieke kijk op alles om hem heen maakt dat de wereld "in het kleine" er stapje voor stapje beter van wordt.

Alle Opa Jan prentenboeken zijn te koop in de boekhandel.

 

Op de vraag wie Opa Jan is zijn meerdere antwoorden mogelijk, en we proberen hier uit te leggen hoe dat zit!

 

Het eerste antwoord

 

...dat we kunnen geven is dat Opa Jan ontsproten is aan het brein van de bekende schilder, prentenboeken-schrijver en illustrator Marius van Dokkum.

 

Marius van Dokkum, geboren in 1957 te Andijk, studeerde aan de Christelijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Kampen, met als hoofdvak illustratie. Na de akademie vestigde hij zich in Apeldoorn, waar hij tot op dit moment werkzaam is als schilder, illustrator, tekenaar en ontwerper. Zijn schilderijen bestaan uit stillevens, portretten en vrije onderwerpen. De vrije onderwerpen hebben vaak iets humoristisch over zich.

Marius van Dokkum heeft zijn personage Opa Jan met veel verve en enthousiasme gebaseerd op zijn creatieve schoonvader, die heel wat trekjes heeft meegegeven aan het karakter "Opa Jan": vriendelijk, betrokken, nieuwsgierig, onderzoekend, probleemoplossend, gebruikmakend van dat wat voorhanden was.

home_1449472682.png
Marius van Dokkum
PROJECT 1

Ondernemen in de klas

Groep 4 t/m 6

Het winkeltje van Opa Jan
PROJECT 2

Creativiteit & innovatie

Groep 4 t/m 6

Opa Jan droomt hardop
PROJECT 3

Probleemoplossend leren

Groep 6 t/m 8

Opa Jan lost het op
PROJECT 4

Onderzoekend & ontwerpend leren

Groep 4 t/m 8

Opa Jan gaat op vakantie
PROJECT 5

Samenwerkend leren

Groep 4 t/m 8

Opa Jan kan het niet alleen
PROJECT 6

Informatievaardigheden

Groep 4 t/m 6

Opa Jan vindt het uit