BASISSCHOLEN & OPA JAN

De projecten rond Opa jan zijn uitermate geschikt voor het basisonderwijs, variërend van groep 3 t/m groep 8.

Scholen die zich willen oriënteren op toepassing van het doen van onderzoek met kinderen, vinden bij Opa Jan een fantastisch vertrekpunt. Op speelse wijze maken de leerlingen kennis met de rol van onderzoekend & ontwerpend leren, en werken - vaak zonder dat ze het zich bewust zijn - aan de ontwikkeling van hun onderzoeksvaardigheden en hun onderzoekende houding. Dit zijn feitelijk de vaardigheden die kenmerkend zijn voor het hedendaags onderwijs en de maatschappij die deze vaardigheden meer en meer verlangt (21st century skills). Dit aanleren hoeft niet in een maatpak, maar kan ook speels, en creatief. Opa Jan laat de leerlingen zien hoe ze los kunnen komen uit het alledaagse, en leert ze om zelfstandig na te denken over tal van situaties.

Opa Jan heeft in ieder project min of meer een geheime agenda, en werkt onopgemerkt aan de ontwikkeling van de metacognitieve vaardigheden van de leerlingen  (Clarke, 2016).

Een paar noemen we er hier:

• Niet opgeven / Doorzetten /Jezelf blijven verbeteren (trial & error)

• Samenwerken (coöperative learning)

• Nieuwsgierig zijn (curiosity)

• Uitproberen/Aanrommelen (exploring)

• Hardop dromen / Je fantasie gebruiken (fantasy)

• Genieten van het leren (enjoy)

Voor de groepsleerkracht kan dit project als aftrap dienen van een (groter) project, maar ook een uitstapje betekenen: even weg van het alledaagse onderwijs. Bij Opa Jan gaat het even allemaal anders. De groepsleerkracht mag overal bij participeren, ideeën aandragen of vragen bij opwerpen.

De 6 Opa Jan - projecten kunnen op iedere school worden benut, waarbij de eigen groepsleerkracht meteen kennis neemt van een vorm van projectonderwijs met toepassing van 21e eeuwse vaardigheden & het gebruik van de leerprincipes die kenmerkend zijn voor Onderzoekend & Ontwerpend leren. Aanvullend en indien gewenst kan een coachingstraject op deze vaardigheden worden aangevraagd.

Het is gewenst/noodzakelijk dat de docent-projectleider van Basisschoolprojecten in overleg gebruik mag maken van gebruiksmaterialen/verbruiksmaterialen (handvaardigheid, gereedschappen) die aanwezig zijn binnen de school, evenals het gebruik van digitale presentatiemiddelen (voor zover beschikbaar).

Trial & Error

Niet opgeven